Veel mensen moeten ergens in hun leven naar de fysiotherapeut. Bijvoorbeeld voor pijnklachten, herstel na een operatie of voor een chronische aandoening. Maar hoe zit het met de kosten voor deze behandelingen? In dit artikel worden veel gestelde vragen beantwoord over de verzekering voor de fysiotherapeut.
Fysiotherapie wordt vaak niet vergoed uit de basisverzekering. Dit betekent dat je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt om je behandeling vergoed te krijgen.
Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening betaal je dan zelf. Je kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen. Op de vergoeding van fysiotherapie uit de Basisverzekering is het eigen risico van toepassing.
Kinderen tot 18 jaar krijgen per klacht maximaal 18 behandelingen fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Hierbij gelden de screening, intake en onderzoek samen als één behandeling. U overlegt samen met de therapeut hoeveel behandelingen nodig zijn
Fysio-, oefen- en huidtherapie vallen onder dezelfde zorgsoort. Per dag vergoed de verzekeraar maximaal één behandeling van dezelfde zorgsoort. Wanneer u meer behandelingen nodig heeft kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Er geldt geen eigen risico voor de basisverzekering van kinderen tot 18 jaar.
Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van je huidige zorgbehoefte en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten, dan heb je - wat fysiotherapie betreft - wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende.
Als je een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je (vaker) last hebt van je rug of zwakke gewrichten hebt, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.
Vraag jezelf altijd af of je zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat je liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt.
De vraag hoeveel een fysiotherapiebehandeling kost is moeilijk te beantwoorden. Er zijn geen vaste prijzen voor fysiotherapie. De prijs voor een reguliere behandeling verschilt dus per aanbieder, maar reken op zo'n €45 per behandeling. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld voor manuele therapie of kinderfysiotherapie is meestal weer wat duurder. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan worden de kosten volledig of deels vergoed door je verzekeraar.
Bij de meeste verzekeringen heeft je verzekeraar contracten afgesloten met fysiotherapeuten. Check op de website van de verzekeraar of de fysiotherapeut van je keuze wel een contract heeft met je verzekeraar. Als dat niet het geval is, krijg je vaak niet het hele bedrag vergoed.
Let op: Als je behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgt uit de basisverzekering, dan wordt dit verrekend met je eigen risico. Dit geldt niet als de behandeling vergoed wordt uit een aanvullende zorgverzekering.
Is er een verschil in de vergoeding van een behandeling bij een gecontracteerde en een niet- gecontracteerde fysiotherapeut?
In veel gevallen wel. De meeste zorgverzekeraars vergoeden 100% van de behandeling bij een therapeut waar een contract mee is afgesloten. Deze vergoeding is overigens vaak wel weer beperkt tot een maximum aantal behandelingen of een maximumbedrag, afhankelijk van het zorgpakket dat je kiest.
Bij een niet gecontracteerde therapeut is de vergoeding vaak beperkt. Je krijgt dan bijvoorbeeld 75% van de behandeling vergoed of een maximumbedrag per behandeling.